مساهمة في دراسة الحساسية الذوقية لمادة الفينيل ﺛﻴﻮﻛﺎرﺑﺎﻣﻴﺪ (PTC) phenylthiocarbamid وبذور اللوز المر Prunus amygdalus amara لدى عينة من طلبة جامعة تشرين.
Abstract
أجريت هذه الدراسة على 350 طالباً (153طالب و197طالبة) لاختبار الحس الذوقي لمادة الـ PTC وعلى 193 طالباً ( 86 طالب و 107 طالبة ) لنفس الاختبار لمادة بذور اللوز المر . أنجز هذا البحث في الفترة ما بين 2009-2010 في مختبر أعضاء الهيئة التدريسية في قسم علم الحياة الحيوانية في كلية العلوم بجامعة تشرين.
هدفت هذه الدراسة إلى تحديد اختلافات الحساسية الذوقية لمادتي ال: PTC وبذور اللوز المر كسمة مذاقية مميزة.
بلغت نسبة غير الذواقين ( نسبة العمه الذوقي ) لمادة الـ PTC 26,3٪ من المجموع الكلي للطلاب, 28٪ عند الذكور و 25٪ الإناث.
لاتوجد فروق إحصائية عند غير الذواقين من الطلاب و الطالبات.
بلغت نسبة غير الذواقين (نسبة العمه الذوقي) لبذور اللوز المر 2٪ من المجموع الكلي للطلاب (3,6٪ عند الذكور و0,93٪ عند الإناث.
تشير نسبة عدم ذواقي الـ PTC المرتفعة نسبياَ عند العينة المختبرة إلى أن الشعب السوري هو من الشعوب المعاصرة.
ظهرت اختلافات في درجة الإحساس الذوقي لمادتي الـ PTC وبذور اللوز المر عند كلا الجنسين، تراوحت بين الإحساس الشديد والمعتدل والضعيف . ولا تتعلق درجة الإحساس لمذاق مادة الـ PTC بتركيزها.
لا يقتصر العمه الذوقي تجاه المذاق المر على مادة الــ PTC وحدها, و إنما يتعدّاه أيضاً إلى المذاق المر لمادة بذور اللوز المر علماً أن نسبة غير الذواقين هنا أدنى بكثير.
A total of 350 students (153 males and 197 females) were tested for sensing PTC and 193 students (86 males and 107 females) for sensing the seeds of bitter almond (prunus amygdalus amara). This study was carried out in the laboratory of department of animal biology in the faculty of science. The study aimed at determininig the tastes of both PTC and prunus amygdalus amara as characteristic taste feature for Syrian people. Results showed that 26.3% of the tested students were non- tasters for PTC (28% males and 25% females). There was no statistical difference between male and female non tasters students. This relatively high proportion of non- tasters of PTC indicates that the tested sample of the Syrians is contemporary people. Differences in degree of taste sensing towards PTC and prunus amygdalus amara occurred among both males and females. These differences ranged between strong, moderate and weak sensing. The results revealed that the degree of taste sensing of PTC is not related to its concentration. The taste blindness towards bitter taste is not restricted to PTC substance but also involve prunus amygdalus amara although the non- tasters of the latter is much lower.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.